Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Moutabbal
Moutabbal - składniki:
Moutabbal - sposób przygotowania:
Bakłażany opiecz ze wszystkich stron nad płomieniem palnika kuchenki, aż skórka sczernieje ? 20-30 minut (lub zawiń bakłażany każdy osobno w folię aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 45 minut). Następnie obierz bakłażany ze skórki i rozdrobnij je w misce widelcem. Do masy dodaj tahini, roztarte ząbki czosnku, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj, na koniec dodając posiekaną natkę i oliwę. Chlebki pita pokrój w trójkąty, natrzyj oliwą i posyp zaatarem. Tak przygotowane włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj, aż się zrumienią. Podawaj z pastą z bakłażanów. Zaatar - arabska mieszanka przypraw (np. tymianku, oregano, majeranku, choć są też dostępne wersje z dodatkiem kuminu, anyżu, nasion kopru włoskiego etc.) z sezamem i solą. Można ją kupić w sklepach z orientalną żywnością, również przez internet.
- 2 bakłażany
- 150 g pasty tahini
- 2 ząbki czosnku sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy (pierwsze tłoczenie)
- oliwa
- chlebki pita
- zaatar
Informacje o Moutabbal
-
Bakłażany po grecku lub turecku - naprawdę zaskakują
, warstwa bakłażanów, biały sos, a na wierzch tarty parmezan. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut. Autor: Zuzanna Wiciejowska Pasta z opiekanych bakłażanów to jeden z przysmaków arabskiej kuchni. Często nazywa się ją baba ghanoush lub moutabbal, albo kawiorem z
-
Liban - gastronomiczne mocarstwo
także mutabal (moutabbal), czyli rozdrobniony miąższ oberżyny, przyprawiony rozcieńczonym kremem sezamowym z czosnkiem i sokiem cytrynowym. Dla dodania urody masę tę wkłada się w skórkę bakłażana i posypuje ziarenkami granatu. Mutabal po arabsku oznacza "przyprawiony" i określa liczne siekane
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki