Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasteczka maślane pomarańczowe i cytrynowe
Ciasteczka maślane pomarańczowe i cytrynowe - składniki:
Ciasteczka maślane pomarańczowe i cytrynowe - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto pomarańczowe: połowę zwykłej mąki i połowę mąki krupczatki wymieszaj z cynamonem, połową soli i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Cukier brązowy wymieszaj ze skórką pomarańczową. W mikserze (na najmniejszych obrotach lub pulsując, ew. siekając nożem na desce) połącz mieszaninę mąki z kawałkami masła, aż struktura będzie przypominała mokry piasek. Dodaj pomarańczowy cukier i połowę śmietany. Miksuj dalej na wolnych obrotach (lub szybko zagnieć), aż składniki się połączą ? nie dłużej. Wyjmij z miski, uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj ciasto cytrynowe: pozostałe mąki, sól i sodę wymieszaj. Zwykły cukier wymieszaj ze skórką cytrynową. Dalej postępuj jak w przypadku ciasta pomarańczowego, a na koniec ze śmietaną dodaj esencję waniliową. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Gotowe ciasta partiami rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 3/4 cm (lub grubiej, jak wolisz). Za pomocą foremki wycinaj niewielkie ciasteczka (użyłam rantu o średnicy 4,5 cm). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając, by zachować między nimi odległość, bo ciasteczka będą rosły w trakcie pieczenia (w tym przypadku 24 ciasteczka na 1 blachę). Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st C (ok. 200 st. zwykły piec). Piecz 10-12 minut, wyjmij z pieca, ostudź na kratce i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Rady:
- esencję waniliową możesz zastąpić 1 łyżką cukru waniliowego lub wanilinowego;
- pamiętaj, żeby surowe ciasto, które czeka na rozwałkowanie, wstawiać z powrotem do lodówki.
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej zwykłej
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej krupczatki
- 2 i 1/4 kostki (450 g) zimnego masła
- 2/3 szklanki (135 g) cukru brązowego
- 2/3 szklanki (135 g) cukru zwykłego
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie (ok. 180 ml
- 200 g) śmietany 30 proc.
- skórka otarta z 2 dużych cytryn
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- mąka krupczatka do podsypania
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki