Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasteczka maślane pomarańczowe i cytrynowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasteczka maślane pomarańczowe i cytrynowe - składniki:
Ciasteczka maślane pomarańczowe i cytrynowe - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto pomarańczowe: połowę zwykłej mąki i połowę mąki krupczatki wymieszaj z cynamonem, połową soli i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Cukier brązowy wymieszaj ze skórką pomarańczową. W mikserze (na najmniejszych obrotach lub pulsując, ew. siekając nożem na desce) połącz mieszaninę mąki z kawałkami masła, aż struktura będzie przypominała mokry piasek. Dodaj pomarańczowy cukier i połowę śmietany. Miksuj dalej na wolnych obrotach (lub szybko zagnieć), aż składniki się połączą ? nie dłużej. Wyjmij z miski, uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Przygotuj ciasto cytrynowe: pozostałe mąki, sól i sodę wymieszaj. Zwykły cukier wymieszaj ze skórką cytrynową. Dalej postępuj jak w przypadku ciasta pomarańczowego, a na koniec ze śmietaną dodaj esencję waniliową. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Gotowe ciasta partiami rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 3/4 cm (lub grubiej, jak wolisz). Za pomocą foremki wycinaj niewielkie ciasteczka (użyłam rantu o średnicy 4,5 cm). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając, by zachować między nimi odległość, bo ciasteczka będą rosły w trakcie pieczenia (w tym przypadku 24 ciasteczka na 1 blachę). Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st C (ok. 200 st. zwykły piec). Piecz 10-12 minut, wyjmij z pieca, ostudź na kratce i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Rady: - esencję waniliową możesz zastąpić 1 łyżką cukru waniliowego lub wanilinowego; - pamiętaj, żeby surowe ciasto, które czeka na rozwałkowanie, wstawiać z powrotem do lodówki.