Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Muffiny jabłkowo-żurawinowe
Muffiny jabłkowo-żurawinowe - składniki:
Muffiny jabłkowo-żurawinowe - sposób przygotowania:
Jabłka umyj i pokrój w niewielką kostkę (nie musisz ich obierać), dodaj dwie łyżki cukru i 1 łyżeczkę cynamonu, wymieszaj. Odłóż 2 łyżki żurawin do dekoracji. Mąkę, pozostały cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli przesiej do dużej miski. Dodaj cukier i wymieszaj. W drugiej misce lekko ubij jajka, dolej olej i maślankę, wymieszaj. Płynne składniki dodaj do suchych, dołóż jabłka i żurawiny. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą ? nie dłużej (jeśli ciasto wymieszasz zbyt dokładnie, po upieczeniu będzie twarde). Masę rozdziel do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, udekoruj żurawinami (możesz też posypać brązowym cukrem) i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz 25-30 minut, aż muffiny ładnie wyrosną i się zrumienią. Wyjmij z pieca, a po 5 minutach wyjmij z formy i przestudź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 1-2 dni.
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- sól
- 3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru
- 2 jabłka
- 100 g suszonej żurawiny
- 150 ml oleju
- 2 jajka
- 3/4 szklanki (175 ml) maślanki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki