Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Steki z pieprzem i salsą z czerwonej cebuli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Steki z pieprzem i salsą z czerwonej cebuli - składniki:
  • 2 łyżki ziaren różnych gatunków pieprz+czarny">pieprzu (czarnego / czerwonego / zielonego / białego)
  • 4 chude steki z polędwicy / rumsztyku / zrazówki okrojone z tłuszczu po 115 g każdy
  • świeża natka pietruszki do posypania
  • Salsa:
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki soku pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 2 łyżeczki sosu chrzanowego
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki drobno posiekanej
  • czarny pieprz
Steki z pieprzem i salsą z czerwonej cebuli - sposób przygotowania: Pomidory włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Po 30 sekundach wyjąć, usunąć skórkę i pestki, a miąższ drobno posiekać. Przełożyć do dużego naczynia, dolać sok pomidorowy i łyżkę oliwy, dodać czerwoną cebulę, sos chrzanowy, pietruszkę i czarny pieprz. Dobrze wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Ziarna pieprzu utłuc w moździerzu lub rozgnieść wałkiem do ciasta. Posmarować mięso pozostałą oliwą, a następnie obtoczyć w pokruszonym pieprzu. Ułożyć steki na grillu i piec 4-5 minut z każdej strony, aż będą z wierzchu brązowe i odpowiednio wypieczone. Podawać z salsą z czerwonej cebuli, posypane świeżą natką pietruszki. Uwaga: Podobnie jak inne gatunki czerwonego mięsa, wołowina stanowi doskonałe źródło większości witamin z grupy B oraz żelaza i cynku. Właściwie przygotowane chude steki zawierają mało tłuszczu. Pomidory są bogate w beta-karoten, a także witaminy C i E.