Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka z ziemniaków, porów i kiełbasy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Zapiekanka z ziemniaków, porów i kiełbasy - składniki:
Zapiekanka z ziemniaków, porów i kiełbasy - sposób przygotowania: Ziemniaki gotować 25-30 minut w osolonej wodzie w dużym rondlu. Odcedzić, odstawić na kilka minut, by przestygły. Obrać ze skórki i rozgnieść. Piekarnik rozgrzać do 190oC. Olej rozgrzać na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać boczek i smażyć 2 minuty, stale mieszając. Dołożyć pory, szalotki i czosnek. Zmniejszyć mocno ogień i podgrzewać 3 minuty, nie przerywając mieszania. W tym czasie wymieszać jajko, wino i śmietanę z gałką muszkatołową i papryką. Doprawić solą i pieprzem. Duże naczynie żaroodporne wysmarować połową masła. Rozmieścić na dnie połowę ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem, przykryć połową przygotowanej masy z porów, zalać połową masy jajecznej. Rozłożyć pozostałe ziemniaki, a na nich plasterki kiełbasy. Oprószyć pieprzem. Dodać pozostałe pory, wlać resztę masy jajecznej. Posypać serem. Na wierzchu rozmieścić kawałeczki pozostałego masła. Oprószyć pieprzem. Piec 45 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 220oC i piec jeszcze 10 minut, by zapiekanka ładnie się przyrumieniła.

Informacje o Zapiekanka z ziemniaków, porów i kiełbasy

  • Z kiełbasą - apetyczne dania i przekąski

    Z kiełbasą - apetyczne dania i przekąski

    ). Zapiekanka z ziemniaków, porów i kiełbasy 1 kg dużych ziemniaków nieobranych sól i pieprz 1 łyżka oleju słonecznikowego lub arachidowego 200 g boczku bez skórki niezbyt drobno pokrojonego 800 g porów pokrojonych w cienkie plasterki 2 szalotki drobno posiekane 1 ząbek czosnku rozdrobniony 1 duże jajko

  • Co jeść w listopadzie?

    Co jeść w listopadzie?

    : Zuzanna Wiciejowska Są łatwo dostępne, niedrogie i wyjątkowo dorodne. Działają bakteriobójczo, więc warto je jadać szczególnie jesienią i zimą, bo pomagają walczyć z infekcjami. Zapiekanka z ziemniaków, porów i kiełbasy 1 kg dużych ziemniaków nieobranych sól i pieprz 1 łyżka oleju słonecznikowego