Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Brokuły i kalafior z ziołową posypką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Brokuły i kalafior z ziołową posypką - składniki:
Brokuły i kalafior z ziołową posypką - sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st. C. Lekko natłuścić masłem płaskie naczynie żaroodporne. W rondlu zagotować lekko posoloną wodę. Wrzucić kalafiora i gotować przez 2 minuty. Dodać brokuły i gotować przez kolejne 2-3 minuty, aż warzywa staną się delikatne, ale nadal dość twarde. Odcedzić. Na małej patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, smażyć przez 1 minutę, po czym wmieszać bułkę tartą i smażyć przez następną minutę, mieszając, aż zacznie się brązowić. Dodać pietruszkę oraz skórkę z cytryny i pomarańczy. Ułożyć warzywa w naczyniu i doprawić. Po wierzchu posypać bułką tartą z ziołami. Dodać drobinę masła, znowu doprawić i piec wysoko w piekarniku przez 5 minut lub do momentu, gdy wierzch dania osiągnie złoty kolor.