Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta musztardowa z pomidorem i serem brie
Tarta musztardowa z pomidorem i serem brie - składniki:
Tarta musztardowa z pomidorem i serem brie - sposób przygotowania:
Wsypać do miski mąkę i szczyptę soli, wetrzeć w nie palcami masło, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Dodać 2 łyżki zimnej wody i wyrabiać ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na 20 minut. Włożyć ciasto do głębokiej, metalowej formy na tartę o średnicy 20 cm i schładzać przez kolejne 10 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 st. C. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, po czym piec przykryte przez 10-12 minut. Zdjąć ostrożnie papier i piec ciasto przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika i zredukować temperaturę do 180 st. C. Wymieszać w misce mleko, żółtka, czosnek i przyprawy. Rozprowadzić musztardę na cieście i posypać cheddarem. Rozłożyć na wierzchu pomidory i ser brie. Polać wszystko mieszanką jajeczną. Piec przez kolejne 30-35 minut, aż masa się zwiąże i uzyska złoty kolor. Aby przygotować oliwę ziołową, wymieszać wszystkie składniki i skropić nią tartę. Podawać na ciepło.
- 170 g mąki pszennej
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- 85 g masła
- 115 ml mleka
- 2 średnie żółtka
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 55 g średnio dojrzałego cheddara startego
- 4 dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki
- 1 porcja holenderskiego brie ok. 115 g
- Oliwa ziołowa:
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka drobno posiekanej natki
- 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Mini tarty dla każdego
Informacje o Tarta musztardowa z pomidorem i serem brie
-
Odrobina pikanterii - kilka pomysłów na dania z musztardą
urozmaicenie tarty z serem i pomidorami. Jeśli nie jesteś zwolennikiem ziół, możesz polać tartę oliwą z oliwek bez dodatków. Tarta musztardowa z pomidorem i serem brie 170 g mąki pszennej sól morska i świeżo mielony czarny pieprz 85 g masła 115 ml mleka 2 średnie żółtka 1 ząbek czosnku rozgnieciony 1
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki