Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kanapki z grilla ze stekiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kanapki z grilla ze stekiem - składniki:
  • 6 chudych rumsztyków o grubości 1 cm
  • 3 drobno posiekane cebule
  • 12 grubych kromek chleba razowego lub pełnoziarnistego
  • oliwa z oliwek
  • Marynata winna z imbirem:
  • 250 ml czerwonego wina
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
Kanapki z grilla ze stekiem - sposób przygotowania: Przygotować marynatę: połączyć w misce wino, oliwę, czosnek i imbir. Włożyć rumsztyki do płytkiego ceramicznego lub szklanego naczynia. Zalać je marynatą, przykryć i marynować w temperaturze pokojowej przez 2-3 godziny lub przez noc w lodówce. Piec cebulę na delikatnie naoliwionym talerzu do grilla lub lekko natłuszczonej patelni na grillu przez ok. 10-15 minut, aż zbrązowieje. Rozgrzać grilla do średniej temperatury. Odsączyć mięso i piec na delikatnie naoliwionym grillu przez 3-5 minut na każdej stronie. Posmarować delikatnie kromki chleba oliwą i piec na grillu przez 1-2 minuty na każdej stronie. Aby zrobić kanapki, należy nałożyć mięso i cebulę na 6 kromek chleba i przykryć je pozostałymi kromkami. Uwaga: marynowany rumsztyk, grillowany i włożony między dwie kromki grillowanego chleba, to najsmaczniejsza kanapka, jaką jedliście. Do kanapek dodać można sałatę lub inne warzywa. Smacznym dodatkiem jest również np. musztarda.