Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kleiste ciasto czekoladowo-malinowe
Kleiste ciasto czekoladowo-malinowe - składniki:
Kleiste ciasto czekoladowo-malinowe - sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Natłuścić tortownicę z wyjmowanym dnem o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Lekko ostudzić. W tym czasie przetrzeć przez sitko 85 g malin. Utrzeć żółtka z cukrem, aż będą gładkie i kremowe, potem wmieszać do nich migdały, mąkę, kakao, rozpuszczoną czekoladę i mus malinowy. Ubić na sztywno białka (najłatwiej elektrycznym mikserem). Dodać odrobinę masy czekoladowej, wymieszać i stopniowo dodawać resztę. Przelać do formy i piec przez 25 minut, aż ciasto urośnie i nieco stwardnieje. Studzić przez 1 godzinę. Zrobić sos: przetrzeć maliny przez sito i dodać cukier. Wyjąć ciasto z formy i oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sosem, udekorować miętą i malinami.
- 85 g niesolonego masła plus trochę do natłuszczenia formy
- 85 g czekolady połamanej na kawałki
- 85 g świeżych lub rozmrożonych malin plus maliny do dekoracji
- 2 średnie jajka
- białka oddzielone od żółtek
- 55 g cukru pudru
- 30 g mielonych migdałów
- 30 g przesianego kakao
- 30 g mąki
- cukier puder i mięta do dekoracji
- Sos:
- 145 g świeżych lub rozmrożonych malin
- 1 łyżka cukru pudru (wedle uznania)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki