Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kleiste ciasto czekoladowo-malinowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kleiste ciasto czekoladowo-malinowe - składniki:
Kleiste ciasto czekoladowo-malinowe - sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Natłuścić tortownicę z wyjmowanym dnem o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Lekko ostudzić. W tym czasie przetrzeć przez sitko 85 g malin. Utrzeć żółtka z cukrem, aż będą gładkie i kremowe, potem wmieszać do nich migdały, mąkę, kakao, rozpuszczoną czekoladę i mus malinowy. Ubić na sztywno białka (najłatwiej elektrycznym mikserem). Dodać odrobinę masy czekoladowej, wymieszać i stopniowo dodawać resztę. Przelać do formy i piec przez 25 minut, aż ciasto urośnie i nieco stwardnieje. Studzić przez 1 godzinę. Zrobić sos: przetrzeć maliny przez sito i dodać cukier. Wyjąć ciasto z formy i oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sosem, udekorować miętą i malinami.