Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Dwukolorowy krem ze szparagów
Dwukolorowy krem ze szparagów - składniki:
Dwukolorowy krem ze szparagów - sposób przygotowania:
Przygotuj zielony krem: szparagi obierz z włókien. Na patelnię wlej ok. 300 ml bulionu i połowę śmietany. Po zagotowaniu dodaj szparagi i gotuj dalej na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu zmiksuj.
Przygotuj krem z białych szparagów, tak jak krem ze szparagów zielonych.
Przygotuj galaretkę grzybową: w 100 ml pozostałego bulionu ugotuj grzyby - na bardzo wolnym ogniu i pod przykryciem. Kiedy będą miękkie wyjmij i pokrój w drobną kostkę. ponownie przełóż do bulionu. Dodaj namoczoną żelatynę i zagotuj, po czym zdejmij z ognia, przelej do naczynia, ostudź i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy galaretka jest gotowa, pokrój ją w maksymalnie 0,5-cm kostkę.
Do kieliszka wlej do 1/3 wysokości krem z zielonych szparagów na który delikatnie wlej krem z białych szparagów. Na wierzch połóż mieszankę kiełków i dodaj galaretkę grzybową.
Rada: jeżeli konsystencja kremu jest za rzadka, możesz do miksowania dodać po jednym małym ugotowanym ziemniaku. Zielony krem powinien być gęstszy od białego (żeby podczas podania się nie wymieszały). Pamiętaj, żeby biały krem był letni - jeśli będzie gorący, galaretka się rozpuści. Krem z zielonych szparagów zaś może być gorący.
(dla 4 osób)
Informacje o Dwukolorowy krem ze szparagów
-
Sezonowe menu dnia
Spieszmy się ze szparagami, bo sezon na te pyszne warzywa dobiega końca. Ta zupa pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Dwukolorowy krem ze szparagów 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek białych szparagów 700 ml bulionu drobiowego 100 ml śmietany 30-proc. 40 g suszonych grzybów
-
Co jeść w maju?
pęczek nitką i zwrócone główkami do góry. Białych szparagów nie należy solić. Obierki z białych szparagów można też wykorzystać do ugotowania szparagowego bulionu o wyrazistym aromacie. Zobacz przepis na dwukolorowy krem ze szparagów . 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól pieprz 3-4
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki