Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami
Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami - składniki:
Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami - sposób przygotowania:
Pieczarki oczyść, umyj i osusz, pokrój w plastry i przesmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem, a gdy grzyby będą miękkie, dodaj posiekane czosnek i zioła, wymieszaj. Duś, aż prawie cały płyn odparuje.
W miseczce trzepaczką roztrzep jajko, dodaj mleko i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Ser pokrój w plasterki.
Ciasto rozwiń i lekko rozwałkuj, przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta, zachowując ok. 5-cm odległość od brzegu, równomiernie rozłóż farsz z pieczarek i zawiń brzegi ciasta, formując okrągłą tartę. Na wierzchu farszu ułóż plastry sera i ostrożnie ? tak by masa nie wypłynęła poza tartę ? rozlej masę jajeczną, Na koniec posyp grubo posiekanymi orzechami i pieprzem. Za pomocą pędzelka posmaruj brzegi ciasta białkiem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (180 st. C z włączonym termoobiegiem) i piecz ok. 20-25 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto ładnie zrumieni. Ważne - podczas pieczenia staraj się nie otwierać piekarnika.
Po wyjęciu z pieca odczekaj 3-4 minuty i podawaj. Podawaj na ciepło lub na zimno.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g
- możesz użyć mrożonego)
- farsz:
- 300 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 jajko
- 100 g sera camembert (dojrzałego
- temp. pokojowa)
- 80 ml mleka
- 50 g śmietany 22 proc.
- 20 g orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- sól
- pieprz
- 1 białko do posmarowania brzegów ciasta
- gałązki świeżego tymianku do dekoracji
Mini tarty dla każdego
Informacje o Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami
-
Ciasto francuskie na słodko i słono
płynne składniki nie wypłynęły ze środka tarty. Przepisy: Tarta tatin z pomidorami i bazylią Tarta z salami i pomidorami Tarta prowansalska Tarta z kurkami i ricottą Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami Lurch FlexiForm forma na ta... Silikomart Forma silikonowa
-
Camembert, brie i gorgonzola - pleśniowe trio
potraw, możesz urozmaicić smak tej tarty, dodając do niej pokrojoną w kosteczkę lub paseczki paprykę chili bądź jalape ? o. Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego) Farsz: 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki