Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak z miodem i cytryną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak z miodem i cytryną - składniki:
  • 2
  • 5 kg podudzi z kurczaka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cebule
  • 2 cytryny
  • 4 gałązki rozmarynu
Kurczak z miodem i cytryną - sposób przygotowania: W miseczce wymieszaj sok z cytryny, miód, oliwę i sól. Podudzia oprósz solą. Na dnie dużego naczynia do pieczenia ułóż obraną i pokrojoną w ósemki cebulę, pokrojone w plasterki cytryny, kawałki kurczaka i gałązki rozmarynu. Kurczaka posmaruj przygotowaną marynatą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz 45-55 minut, co jakiś czas smarując mięso marynatą.

Informacje o Kurczak z miodem i cytryną

  • Kurczak pieczony - idealny na piknik i nie tylko

    Kurczak pieczony - idealny na piknik i nie tylko

    przepis na kurczaka z miodem i cytryną . Pałki kurczaka w miodzie 5 pałek kurczaka Marynata: 2 ząbki czosnku 1 szklanka sosu sojowego sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (ostrej lub słodkiej - według gustu) rukola i plastry z 1/2 pomarańczy W