Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Makaroniki migdałowe
Makaroniki migdałowe - składniki:
Makaroniki migdałowe - sposób przygotowania:
Cukier puder i migdały przesiej do miski i wymieszaj. Białka ubijaj na najwyższych obrotach przez 30 sekund. Dodaj 1 łyżkę cukru i ubijaj mikserem przez 10 minut na najwyższych obrotach (piana powinna być naprawdę sztywna). Po tym czasie w dwóch porcjach dodaj cukier puder wymieszany z migdałami, delikatnie mieszając, aby powstała jednolita masa. Masę przełóż do worka cukierniczego z szeroką okrągłą końcówką.
Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzej do temperatury 150 st. C. Blachy do pieczenia wyłóż papierem. Na papier wyciskaj porcje masy o średnicy 4 cm (porcje powinny być w miarę jednakowej wielkości). Lekko stuknij blachą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Blachy odstaw na 20-30 minut, aby na makaronikach utworzyła się skórka - dzięki temu będą idealnie gładkie (jeśli po delikatnym dotknięciu powierzchni makaronika palec nie zostawia śladów, a powierzchnia wydaje się sucha, oznacza to, że makaroniki są gotowe do wstawienia do pieca). Zredukuj temperaturę do 130 st. C i piecz 18-20 minut, aż będą chrupiące z wierzchu, a w środku pozostaną wilgotne. Odstaw makaroniki do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy można delikatnie je zdjąć.
Gdy makaroniki stygną, przygotuj krem - ubij miękkie masło z ziarenkami z laski wanilii na puszysty krem, dodaj cukier puder i ponownie ubij. Masa powinna być bardzo jasna i puszysta. Dodaj mielone migdały i ubijaj dalej, aby dokładnie się połączyły z kremem.
Wystudzone makaroniki smaruj kremem i składaj po dwa.
Informacje o Makaroniki migdałowe
-
Migdałowe inspiracje - przepisy z różnych stron świata
Makaroniki z białek, cukru i mielonych migdałów, wywodzą się z kuchni francuskiej i włoskiej. Będą się pięknie prezentować, jeśli do masy na ciasteczka oraz kremu dodasz nieco barwnika spożywczego. Makaroniki migdałowe Na 15-18 sztuk o średnicy 3-4 cm: 120 g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 3
-
Desery tylko dla dorosłych
świetnie pasują do niego świeże owoce lub mus z owoców mrożonych. Składniki: 6 żółtek 6 łyżek cukru 200 ml czerwonego wina Barolo 12 gotowych makaroników migdałowych 4 łyżki grappy brandy lub wódki owocowej Sposób przygotowania: Żółtka z cukrem ucieramy na jasną i puszystą masę. Stopniowo
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki