Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babka jogurtowa z malinami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babka jogurtowa z malinami - składniki:
Babka jogurtowa z malinami - sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę (odsyp 3 czubate łyżki do miseczki), dodaj proszek do pieczenia, sporą szczyptę soli i wymieszaj. W drugiej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj sok, skórkę z pomarańczy i esencję. Pojedynczo dodawaj po jajku, za każdym razem dokładnie ubijając masę. Dolej rozmieszany jogurt i zmiksuj, dosyp suche składniki i mieszaj dalej, aż wszystko się połączy. Nierozmrożone maliny wymieszaj z pozostałą mąką, dodaj do ciasta i wymieszaj (nie miksuj). Masę przełóż do dużej natłuszczonej formy do babki, wyrównaj powierzchnię, wstaw do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (zwykły piekarnik - 180 st. C). Piecz ok. 1 godziny i 10 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyłącz piec, lekko uchyl drzwiczki i przestudź babkę. Po wyjęciu z formy i całkowitym ostudzeniu, przed podaniem posyp babkę cukrem pudrem i udekoruj owocami. Rada: Jeśli podczas pieczenia babka za szybko zacznie się rumienić, przykryj jej wierzch papierem do pieczenia.
Babka, która zawsze wychodzi. A do tego ma wyśmienity smak

Informacje o Babka jogurtowa z malinami

  • Drożdżowe, ucierane, bez pieczenia - baby cieszą oczy!

    Drożdżowe, ucierane, bez pieczenia - baby cieszą oczy!

    jogurtowa z malinami 3 jajka 230 g miękkiego masła 1 i 3/4 szklanki (350 g) cukru 3 szklanki (450 g) mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2 opakowania (po 180 g) jogurtu

  • Owoce w cieście zapieczone

    rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez mniej więcej 40 minut. Autor: Marcin Budynek Lekka i puszysta babka jogurtowa nie tylko pięknie się prezentuje, ale równie dobrze smakuje. Jeśli chcesz, możesz podawać ją, polewając każdy kawałek malinowym musem. Babka jogurtowa z malinami 3 jajka 230 g miękkiego