Pankejki
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki (100 g) cukru
- 300 ml mleka
- 185 ml maślanki
- 75 g roztopionego masła
Informacje o Pankejki
-
Przepis na naleśniki amerykańskie, czyli słynne pankejki
Naleśniki amerykańskie - warto wiedzieć Naleśniki amerykańskie od naszych tradycyjnych różnią się przede wszystkim wyglądem - są nieduże i grube. Tak dzieje się za sprawą dodania do ciasta sody lub proszku do pieczenia. Pankejki najczęściej podawane są z syropem klonowym, ale znakomicie smakować
-
Jak zrobić racuchy?
maślance Placuszki bananowe - pankejki się chowają!
-
Jak po maśle
znakomity do zapiekania warzyw, np. cykorii. Autor: Maria Szkop Pancakes (lub pankejki) to amerykańskie, puszyste naleśniczki, do których wykorzystasz i masło i maślankę (którą można ewentualnie zastąpić mlekiem). Choć tradycyjnie serwuje się je z syropem klonowym, nie musisz od razu biec po niego
-
Jak wybrać patelnię? Poznaj typy, rodzaje i zastosowania patelni
można wstawić również patelnię z rączką żaroodporną. Istnieją patelnie zaprojektowane specjalnie do naleśników - mają bardzo niski brzeg albo specjalnie wypustki na małe placuszki czy amerykańskie pankejki . W sprzedaży są również patelnie z powierzchnią grillową, która dzięki grillowym rowkom
-
Matka Boska z tostera, czyli jak zjeść popkulturę
w Krakowie, amerykańskie pankejki znajdziesz w warszawskim Mr. Pancake, kolorowe csupcake (na zamówienie z dekoracją jaką tylko chcesz) można znaleźć w mnożących się ciastkarniach oferujących wylansowane i kultowe wręcz babeczki w wersji wytrawnej i przede wszystkim na słodko, a od dziś w Warszawie
-
Z warzyw można zrobić... wszystko: makaron, pasztet, kotlety. 11 kreatywnych przepisów
smakują i na słono, i na słodko. Dyniowe pankejki piernikowe 250 ml mleka roślinnego 1 łyżka octu jabłkowego 6 łyżek purée z dyni piżmowej lub hokkaido (przepis znajdziecie na stronie jadlonomia.com) 1 łyżka oleju 1,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki
-
Co zrobić, gdy masz za dużo bananów? [PRZEPISY]
także ugotować na parze (będą miały bardziej intensywny smak i zapach), a dopiero potem połączyć je z bulionem i resztą składników zupy. Autor: Magazyn Kuchnia Placuszki bananowe - pankejki się chowają Składniki: 4 łyżki masła 1 szklanka brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki
-
Słodki początek dnia
Puszyste, smaczne placuszki. Najlepsze z syropem klonowym. Można dodać do ciasta ulubione owoce, dobrze sprawdzają się borówki amerykańskie. Pankejki z syropem klonowym 1 szklanka (150 g) przesianej mąki tortowej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki