Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś z dzikiej kaczki nadziewana kozim serem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierś z dzikiej kaczki nadziewana kozim serem - składniki:
Pierś z dzikiej kaczki nadziewana kozim serem - sposób przygotowania: Piersi umyj, przetnij w połowie tworząc kieszenie i włóż do nich tyle sera, aby wypełnić całe kieszenie. Dopraw solą, pieprzem i obsmaż na patelni na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju z każdej strony do zrumienienia, następnie przykryj patelnię pokrywką i duś, aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obierz i wytnij z nich małe kulki. Marchew obierz i pokrój w słupki. Warzywa gotuj razem w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Przygotuj sos żurawinowy: mrożone lub świeże żurawiny włóż do garnka, dodaj cukier, sok z pomarańczy i zagotuj. Przetrzyj przez sito i ewentualnie dopraw cynamonem. Przygotuj purée jabłkowe: obrane i pokrojone w cząstki jabłko upraż z cukrem i zmiksuj w blenderze. Kaczkę podawaj na sosach żurawinowym i jabłkowym, z marchwią i ziemniakami. Udekoruj świeżymi ziołami.