Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Risotto z dynią, porem i bazylią
Risotto z dynią, porem i bazylią - składniki:
Risotto z dynią, porem i bazylią - sposób przygotowania:
Dynię oczyść, umyj, osusz i pokrój w ok. 2-cm kostkę (jeśli używasz Hokkeido, nie musisz usuwać skórki). Pora obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Podgrzej bulion, żeby był gorący.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej pozostałą oliwę z łyżką masła, dodaj pora i listki tymianku. Przesmażaj, aż por zmięknie - ok. 5 minut. Dodaj ryż i smaż, aż ziarenka ryżu staną się szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić).
Następnie do rondla po trochu dolewaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Dodaj dynię, wymieszaj. Dolewaj bulionu i mieszaj, aż ryż będzie miękki i kremowy. Zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj pozostałe masło, posiekane listki bazylii i 2/3 sera. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2 minuty. Podawaj na gorąco posypane pozostałym serem i udekorowany listkami bazylii.
- 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
- 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
- 400-500 g dyni (najlepiej hokkaido lub takiej o zwartym miąższu)
- 1 duży lub 2 małe pory (tylko biała część)
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 1 pęczek (lub 1 doniczka) świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 50 g startego sera typu parmezan
- sól
- pieprz
Zwiastun jesieni: krem z dyni
Informacje o Risotto z dynią, porem i bazylią
-
Wczesnojesienne menu dnia
śmietaną. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska Znowu por? Dlaczego nie! Do tego gwiazda sezonu - dynia. Cenimy ją za smak, właściwości zdrowotne i kolor. Pycha! Risotto z dynią, porem i bazylią 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2
-
Dania z dynią
. Risotto z dynią, porem i bazylią 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 400-500 g dyni (najlepiej hokkaido lub takiej o zwartym miąższu) 1 duży lub 2 małe pory (tylko biała część) 5 gałązek świeżego tymianku 1 pęczek (lub 1 doniczka) świeżej bazylii 2 łyżki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki