Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z dynią, porem i bazylią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Risotto z dynią, porem i bazylią - składniki:
  • 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 400-500 g dyni (najlepiej hokkaido lub takiej o zwartym miąższu)
  • 1 duży lub 2 małe pory (tylko biała część)
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 1 pęczek (lub 1 doniczka) świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 50 g startego sera typu parmezan
  • sól
  • pieprz
Risotto z dynią, porem i bazylią - sposób przygotowania: Dynię oczyść, umyj, osusz i pokrój w ok. 2-cm kostkę (jeśli używasz Hokkeido, nie musisz usuwać skórki). Pora obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Podgrzej bulion, żeby był gorący. W rondlu o grubym dnie rozgrzej pozostałą oliwę z łyżką masła, dodaj pora i listki tymianku. Przesmażaj, aż por zmięknie - ok. 5 minut. Dodaj ryż i smaż, aż ziarenka ryżu staną się szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić). Następnie do rondla po trochu dolewaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Dodaj dynię, wymieszaj. Dolewaj bulionu i mieszaj, aż ryż będzie miękki i kremowy. Zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj pozostałe masło, posiekane listki bazylii i 2/3 sera. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2 minuty. Podawaj na gorąco posypane pozostałym serem i udekorowany listkami bazylii.
Zwiastun jesieni: krem z dyni

Informacje o Risotto z dynią, porem i bazylią

  • Wczesnojesienne menu dnia

    Wczesnojesienne menu dnia

    śmietaną. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska Znowu por? Dlaczego nie! Do tego gwiazda sezonu - dynia. Cenimy ją za smak, właściwości zdrowotne i kolor. Pycha! Risotto z dynią, porem i bazylią 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2

  • Dania z dynią

    Dania z dynią

    . Risotto z dynią, porem i bazylią 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 400-500 g dyni (najlepiej hokkaido lub takiej o zwartym miąższu) 1 duży lub 2 małe pory (tylko biała część) 5 gałązek świeżego tymianku 1 pęczek (lub 1 doniczka) świeżej bazylii 2 łyżki