Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z dynią i boczkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto z dynią i boczkiem - składniki:
  • 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 50 g chudego boczku
  • 1/2 kg dyni bez skórki
  • pokrojonej w 2-cm kostkę
  • 70 g startego sera typu parmezan
Risotto z dynią i boczkiem - sposób przygotowania: Dynię przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, skrop łyżką oliwy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez 5 minut, wyjmij z pieca i przestudź. Podgrzej bulion, żeby był gorący. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z masłem. Zrumień na oliwie boczek pokrojony w kostkę, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, mieszając, jeszcze przez 1-2 minuty. Dodaj ryż i przesmażaj, aż ziarenka ryżu staną się szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić). Dolej wino i odparuj. Następnie do rondla dodaj dynię i zacznij po trochu dolewać bulion. Mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Kontynuuj gotowanie, aż ryż będzie miękki. Zdejmij z ognia, dodaj masło i połowę parmezanu, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2 minuty. Podawaj na gorąco z pozostałym parmezanem do posypania.
Zwiastun jesieni: krem z dyni

Informacje o Risotto z dynią i boczkiem

  • Słoneczne menu dnia z prostym budyniowym ciastem

    , pomijając dodatek boczku. Aby zaostrzyć jego smak, dodaj do niego posiekaną w drobną kosteczkę małą, ostrą papryczkę. Risotto z dynią i boczkiem 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy

  • Najpopularniejsze odmiany dyni - jak je wykorzystać?

    Najpopularniejsze odmiany dyni - jak je wykorzystać?

    ;makaronem" możesz na przykład zastąpić tradycyjny, bardziej tuczący makaron z pszenicy (zwłaszcza, jeśli nie jesz produktów zawierających gluten). Dynia makaronowa nadaje się również do marynowania. Możesz wykorzystać w następujących przepisach: Dynia faszerowana Risotto z dynią i boczkiem

  • Ryż na 8 sposobów - pomysły na obiad i deser. Tak, jak lubisz

    Ryż na 8 sposobów - pomysły na obiad i deser. Tak, jak lubisz

    szczyptą słodkiej papryki, solą i pieprzem, wymieszaj. Autor Maria Szkop Partner serwisu Jeżeli lubisz pikantne potrawy, dodaj do tego risotto pokrojoną papryczkę chili lub nieco ostrej papryki w proszku (według uznania). Risotto z dynią i boczkiem 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli

  • Chrupiący boczek, złocisty bekon

    Chrupiący boczek, złocisty bekon

    Risotto al barolo pochodzi z regionu Piedmontu i jest zwykle przygotowywane z dodatkiem wina Barolo. W sezonie dyniowym możesz również przyrządzić risotto z dynią i boczkiem . Risotto al barolo 500 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 150 ml czerwonego wytrawnego wina barolo (albo innego