Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z szafranem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Risotto z szafranem - składniki:
Risotto z szafranem - sposób przygotowania: Podgrzej bulion, żeby był gorący. Szafran rozpuść w 3 łyżkach ciepłego bulionu. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z 1 łyżką masła, przesmaż na tłuszczu drobno posiekaną cebulę. Dodaj ryż i przesmażaj, aż ziarenka ryżu staną się szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić). Dolej wino i odparuj. Dolej łyżkę wazową bulionu i rozpuszczony szafran, wymieszaj. Następnie do rondla po trochu dolewaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Kontynuuj gotowanie, aż ryż będzie miękki (ok. 20 minut). Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe masło oraz 2/3 sera, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2 minuty. Podawaj na gorąco posypany pozostałym serem.

Informacje o Risotto z szafranem

  • Dwa dni w Mediolanie

    Dwa dni w Mediolanie

    nijak się mają do obfitego mediolańskiego stołu, na którym królują ryż i masło. Słynne na świecie jest risotto z szafranem ris giald, zwane także risotto alla milanese. Trudno nie wspomnieć też o cotoletta alla milanese, cieniutko rozbitym i panierowanym kotlecie cielęcym z kością. Jest i cassoeula

  • Blog tygodnia: Sweet spoon

    Blog tygodnia: Sweet spoon

    plasuje się na miejscu drugim w rankingu moich słodkich ulubieńców. Z dań wytrawnych...risotto z szafranem, makaron z sosem pomidorowym i krewetkami, łazanki z kapusta i grzybami, pierogi, kanapka ze świeżego, chrupiącego chleba z kawałkiem dobrego sera lub warzywami...Do tego jeszcze jakaś zupka i