Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto wiosenne z warzywami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto wiosenne z warzywami - składniki:
Risotto wiosenne z warzywami - sposób przygotowania: Marchew, cebulę i seler obierz i umyj, a następnie pokrój w grubą kostkę. Boczek pokrój w drobną kostkę. Cukinię wyszoruj i pokrój na cząstki. Podgrzej bulion, żeby był gorący. W rondlu o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj marchew, seler oraz boczek. Całość zrumień, a następnie dodaj ryż i przesmażaj, aż ziarenka ryżu będą szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić). Dolej wino i mieszając, szybko odparuj. Następnie do rondla dolej łyżkę wazową bulionu i dodaj cukinię, wymieszaj. Po trochu dodawaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Kontynuuj dolewanie bulionu i mieszanie. Po ok. 10 minutach dodaj groszek i bób. Gotuj, aż ryż będzie miękki. Dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia i dodaj pozostałe masło, ser i posiekane listki bazylii. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2-3 minuty. Podawaj na gorąco.