Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto wiosenne z rzodkiewką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto wiosenne z rzodkiewką - składniki:
Risotto wiosenne z rzodkiewką - sposób przygotowania: Podgrzej bulion, żeby był gorący. W rondlu o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy z łyżką masła, dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Przesmażaj, aż cebula zmięknie - ok. 5-6 minut. Dodaj ryż i przesmażaj, aż ziarenka ryżu staną się szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić), a potem dolej wino i odparuj. Następnie do rondla po trochu dolewaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Kontynuuj gotowanie, aż ryż będzie miękki. Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe masło oraz ser, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2-3 minuty. Rzodkiewki oczyść, umyj, osusz i pokrój w słupki, a następnie skrop oliwą i octem winnym. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotowe risotto podawaj z rzodkiewkami.

Informacje o Risotto wiosenne z rzodkiewką

  • Wiosenne menu dnia inspirowane kuchniami świata

    Wiosenne menu dnia inspirowane kuchniami świata

    rzodkiewkami. Pamiętaj, że dobre risotto ma mieć kremową konsystencję (powinno lekko rozpływać się po talerzu). Risotto wiosenne z rzodkiewką 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy

  • Nowalijki - smak wiosny

    Nowalijki - smak wiosny

    wiosenne z rzodkiewką 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 50 g startego sera typu parmezan 2 pęczki rzodkiewek biały ocet winny oliwa extra vergine

  • Przeboje wiosennego menu

    Przeboje wiosennego menu

    pikantna w smaku rzodkiewka, będzie świetnie uzupełniać jego smak. Risotto wiosenne z rzodkiewką 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 50 g startego sera typu