Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z brokułami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Risotto z brokułami - składniki:
  • 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1/2 kg brokuła podzielonego na różyczki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 50 g startego sera typu parmezan
  • sól
  • pieprz
Risotto z brokułami - sposób przygotowania: Brokuła oczyść, podziel na różyczki i usuń zdrewniałe części. Wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Odcedź i zalej bardzo zimną wodą. Wyjmij z wody i osusz. Podgrzej bulion, żeby był gorący. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z masłem. Przesmaż na tłuszczu drobno posiekaną cebulę z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Dodaj ryż i przesmażaj, aż ziarenka ryżu staną się szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić). Dolej wino i odparuj. Następnie do rondla po trochu dolewaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Kontynuuj gotowanie, aż ryż będzie miękki, ale wciąż al dente. Dodaj skórkę i sok z cytryny, a następnie różyczki brokuła. Gotuj przez 2-3 minuty, aż brokuły będą podgrzane. Zdejmij z ognia, dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na chwilę. Podawaj na gorąco.

Informacje o Risotto z brokułami

  • Brokuły - nie tylko zupa krem [7 PRZEPISÓW]

    Brokuły - nie tylko zupa krem [7 PRZEPISÓW]

    przez minutę na małym ogniu. Autor: Anna Wrońska Wolisz coś sycącego? Postaw na risotto! Parmezan i brokuł świetnie do siebie pasują. Risotto z brokułami 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 1/2 kg brokuła podzielonego na różyczki 1 cebula 1-2 ząbki

  • Obiad na zielono

    Obiad na zielono

    natomiast wyczuwalne, ale nie twarde. Pamiętaj, aby dodawać do niego ciepłe, a nie zimne płyny (np. bulion), inaczej ryż może się "zahartować" i risotto się nie uda. Risotto z brokułami 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 1/2 kg brokuła podzielonego

  • Risotto - molto bene!

    Risotto - molto bene!

    Olkusz Rondel JABŁUSZKO Olkusz Rondel OLKUSKA Rondel Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Prosty, zielony, z brokułami i cytrynową nutą - możesz też użyć zielonej fasolki szparagowej. Risotto z brokułami 300 g ryżu (najlepiej arborio lub