Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Strudel jabłkowy z sosem waniliowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Strudel jabłkowy z sosem waniliowym - składniki:
Strudel jabłkowy z sosem waniliowym - sposób przygotowania: Składniki ciasta wymieszać w misce. Zagnieść ciasto. Przekłożyć do torebki foliowej. Odstawić na 30 minut. Nadzienie: jabłka obrać i pokroić w słupki. Sucharki pokruszyć na drobne kawałki. Rodzynki opłukać w gorącej wodzie. Odlać na sicie. Płatki lekko uprażyć na suchej patelni. W misce wymieszać wszystkie składniki i odstawić. Ciasto wałkować, formując prostokąt. Rozciągnąć ręcznie. Placek powinien być cienki. POłożyć na ściereczce. Na środku placka ukłożyć nadzienie, formując walec na szerokość placka. Zawinąć ciasto wokół farszu. Skleić brzegi ciasta. Delikatnie przekładać strudel ze ściereczki na blaszkę. Do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika włożyc ciasto i piec ok. 20-25 minut. Żółtka wymieszać w miseczce z cukrem, mąką i cukrem waniliowym. W garnku ugotować mleko. Do gotującego się mleka wlać (ciągle mieszając) jajeczną masę. Kiedy sos zaczyna gęstnieć, zestawić z ognia i przelać do dzbanka. Strudel pokroić jeszcze ciepły pod lekkim ukosem. Kawałek powinien być dość szeroki. Na talerz polać ciepły sos i ostrożnie przełożyć ciasto. Całość posypać cukrem pudrem.