Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pikantny sos z papai
Pikantny sos z papai - składniki:
Pikantny sos z papai - sposób przygotowania:
Składniki marynaty wymieszać. Papaję przekroić na pół. Łyżką usunąć nasiona. Obrać i pokroić na półksiężyce. Do marynaty włożyć polędwicę i papaję. Odstawić na 20 min. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć mięso wyjęte z marynaty ok. 2 min. Następnie odwrócić plastry polędwicy, dodać papaję z pozostałą marynatą i przekrojoną na pół dymkę. Smażyć kolejne 2 min. Powstanie ostro-słodki sos. Na suchej patelni podsmażyć garść orzeszków ziemnych. Na talerzu położyć plastry polędwicy, papaję, dymkę. Posypać orzeszkami. Podawać z ryżem jaśminowym.
- 250 g polędwicy wołowej pokrojonej na ok. 10 plastrów
- 4 dymki
- 1 mała papaja (niedojrzała)
- 1 łyżka oliwy
- garść orzeszków ziemnych
- marynata:
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sambal
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki