Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Młode buraki z orzechami i rukolą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Młode buraki z orzechami i rukolą - składniki:
Młode buraki z orzechami i rukolą - sposób przygotowania: We wrzątku z solą i cukrem ugotować buraki w skórkach z pozostawionymi kilkucentymetrowymi łodygami. Z ostudzonych delikatnie zdjąć skórkę, łodygi zostawić, większe sztuki przeciąć na pół lub w ćwiartki. Orzechy uprażyć powoli na małym ogniu na patelni, aż lekko się zrumienią. Składniki sosu wymieszać. Powinien być słodko orzechowy. Połączyć sos z burakami (można przygotować wcześniej, wtedy buraki się w nim zamarynują). Buraki rozłożyć na talerzach, posypać rukolą, orzechami i fetą. Można skropić dodatkowo olejem orzechowym.

Informacje o Młode buraki z orzechami i rukolą

  • Młode

    . Młode buraki z orzechami i rukolą: 2-3 pęczki małych buraków, garść rukoli, garść orzechów włoskich, ew. 2 łyżki kruszonej greckiej fety sos: 3 łyżki oleju orzechowego, 3 łyżki oliwy extra vergine, 3 łyżki balsamico, 1 łyżka płynnego miodu, sól, pieprz