Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa Sałacianka (z sałatą masłową i śmietaną)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa Sałacianka (z sałatą masłową i śmietaną) - składniki:
Zupa Sałacianka (z sałatą masłową i śmietaną) - sposób przygotowania: Cielęcinę opłukać, zalać 1,5-2 l zimnej wody, dodać przyprawy i cebulę. Zagotować. Gotować na małym ogniu. Odszumować. Sałatę umyć i porwać na drobne kawałki. Dodać do wywaru i gotować, aż stanie się bardzo miękka, rozpadająca. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Śmietanę zahartować (wlać do niej trochę gorącego wywaru, a kiedy się ogrzeje, połączyć z resztą zupy). Na koniec ewentualnie zakwasić cytryną i dodać szczypiorek. Dosmakować. Zupę można przygotować na wodzie bez dodatku mięsa.