Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Deser z chałki i owoców
Deser z chałki i owoców - składniki:
Deser z chałki i owoców - sposób przygotowania:
Owoce umyć, odszypułkować, duże pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem, dodać sok z limonki. Zagotować i gotować ok. 10 min, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Chałkę pokroić w kromki grubości ok. 1,2 cm, odciąć skórkę, wyrównać ich kształt, by mogły do siebie przylegać. Miskę (najlepiej stożkowatą) o pojemności ok. 1,5 l wyłożyć na dnie kółkiem wyciętym z chałki. Boki dokładnie wyłożyć pozostałymi kromkami, wypełnić wszystkie dziury. Odlać 1/2 szklanki sosu z owoców, zachować. Owocami i resztką soku wypełnić misę wyłożoną chałką. Na wierzchu ułożyć szczelną przykrywkę z kromek. Całość nakryć talerzem, obciążyć i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem podważyć nożem deser przy ściankach miski, wierzch przykryć dużym talerzem i energicznym ruchem obrócić do góry dnem. Jeżeli pozostały nienamoczone części chałki, nasączyć je zachowanym sokiem. u Kroić na porcje i podawać z jogurtem lub śmietanką.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki