Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Deser z chałki i owoców

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Deser z chałki i owoców - składniki:
Deser z chałki i owoców - sposób przygotowania: Owoce umyć, odszypułkować, duże pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem, dodać sok z limonki. Zagotować i gotować ok. 10 min, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Chałkę pokroić w kromki grubości ok. 1,2 cm, odciąć skórkę, wyrównać ich kształt, by mogły do siebie przylegać. Miskę (najlepiej stożkowatą) o pojemności ok. 1,5 l wyłożyć na dnie kółkiem wyciętym z chałki. Boki dokładnie wyłożyć pozostałymi kromkami, wypełnić wszystkie dziury. Odlać 1/2 szklanki sosu z owoców, zachować. Owocami i resztką soku wypełnić misę wyłożoną chałką. Na wierzchu ułożyć szczelną przykrywkę z kromek. Całość nakryć talerzem, obciążyć i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem podważyć nożem deser przy ściankach miski, wierzch przykryć dużym talerzem i energicznym ruchem obrócić do góry dnem. Jeżeli pozostały nienamoczone części chałki, nasączyć je zachowanym sokiem. u Kroić na porcje i podawać z jogurtem lub śmietanką.