Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cytrynowy winegret

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cytrynowy winegret - składniki:
Cytrynowy winegret - sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przeciąć cytryny na pół i wyjąć nasiona. Umieścić cytryny przeciętą stroną do dołu w naczyniu do pieczenia. Skropić łyżeczką oliwy z oliwek. Piec, aż będą miękkie i lekko złote (25-45 min, w zależności od wielkości owoców). Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Wycisnąć sok i miąższ z cytryn do miseczki. Dodać miód, sól i sok, jaki pozostał w naczyniu do pieczenia. Mieszając, dodawać powoli oliwę z oliwek extra virgin. Skropić sosem winegret krewetki, sałatę albo warzywa.

Informacje o Cytrynowy winegret

  • Bakłażan we włoskim stylu

    Bakłażan we włoskim stylu

    możesz podać olive nere e verdi con aglio intero al forno (s. 233-234). Jeżeli nie masz możliwości kupienia odpowiednich pomidorów, placki bakłażanowe będą również znakomite z odrobiną cytrynowego winegretu. Źródło: " Smaki Południowej Italii