Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Cytrynowy winegret
Cytrynowy winegret - składniki:
Cytrynowy winegret - sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przeciąć cytryny na pół i wyjąć nasiona. Umieścić cytryny przeciętą stroną do dołu w naczyniu do pieczenia. Skropić łyżeczką oliwy z oliwek. Piec, aż będą miękkie i lekko złote (25-45 min, w zależności od wielkości owoców). Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Wycisnąć sok i miąższ z cytryn do miseczki. Dodać miód, sól i sok, jaki pozostał w naczyniu do pieczenia. Mieszając, dodawać powoli oliwę z oliwek extra virgin. Skropić sosem winegret krewetki, sałatę albo warzywa.
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Informacje o Cytrynowy winegret
-
Bakłażan we włoskim stylu
możesz podać olive nere e verdi con aglio intero al forno (s. 233-234). Jeżeli nie masz możliwości kupienia odpowiednich pomidorów, placki bakłażanowe będą również znakomite z odrobiną cytrynowego winegretu. Źródło: " Smaki Południowej Italii
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki