Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szpinak z białym winem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szpinak z białym winem - składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 3 szalotki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 125 ml bulionu
  • 3 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
Szpinak z białym winem - sposób przygotowania: Na patelni podgrzać oliwę i masło. Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i cukier. Mieszając, smażyć na małym ogniu ok. 5 min. Kiedy szalotka się zrumieni, wlać wino. Odparowywać przez 3 min. Dodać bulion, groszek, sól, pieprz, szpinak i sok z cytryny. Podgrzewać, aż szpinak zmięknie i składniki się połączą. Dobre ciepłe danie na mało kaloryczną (porcja - 115 kalorii) kolację.