Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Drożdżówki z soczewicą
Drożdżówki z soczewicą - składniki:
Drożdżówki z soczewicą - sposób przygotowania:
Zrobić nadzienie: soczewicę ugotować do miękkości, nie solić w czasie gotowania. Cebulę zrumienić na oliwie, dodać soczewicę i przyprawy, smażyć, aż masa zacznie się lepić. Zrobić ciasto: utrzeć drożdże z odrobiną mąki, cukru i kilkoma łyżkami mleka, odstawić pod przykryciem, aby wyrosło. Do miski wsypać resztę mąki, sól, łyżeczkę cukru, dodać jajko, mleko i wyrośnięte drożdże. Wymieszać, odstawić na chwilę, zacząć wyrabianie. Wyrabiać intensywnie, dodając po trochu roztopione masło. Gdy ciasto odchodzi od dłoni, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Blachę posmarować masłem, piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Odrywać od ciasta małe kawałki, formować placek, na środku kłaść nadzienie i zlepiać na górze, tworząc sakiewkę. Kłaść na blasze klejeniem do spodu. Smarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 40 min, aż urosną i się zrumienią.
Klasyk z podstawówki drożdżówki z budyniem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki