Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfitura morelowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Konfitura morelowa - składniki:
Konfitura morelowa - sposób przygotowania: Do płaskiego garnka wlać wodę, dodać cukier i podgrzewać, nie mieszając, 15-20 min, aż powstanie słodki syrop. Kiedy włożycie łyżkę, pozostały na niej syrop powinien się lepić. Uwaga! Poczekajcie chwilę, aż wystygnie, żeby to sprawdzić. Syrop jest bardzo gorący. Morele należy umyć, wyjąć pestki i pokroić na małe cząstki. Ostrożnie przełożyć do garnka i mieszać, aż owoce zaczną się rozpadać, a konfitura będzie gęstnieć. Na małym ogniu gotować około 20 min. Odstawić. Kiedy ostygną, ponownie zagotować, ciągle mieszając. Czynność powtórzyć, przełożyć gorącą konfiturę do małych słoików i dokładnie zakręcić. Wytrzymają w lodówce do miesiąca, jeżeli wcześniej ich nie zjecie. Można do owoców dodać wanilię, kawałek imbiru, nawet gałązkę rozmarynu. Te dodatki całkowicie zmienią morelowy smak. W podobny sposób można przygotować konfiturę z brzoskwiń, nektarynek, śliwek, malin, truskawek i mango. Oczywiście można łączyć letnie owoce.

Informacje o Konfitura morelowa

  • Tort dla księcia

    Tort dla księcia

    hańby nie przyniósł, a sława tortu dorównała tej, jaką okrył się sam geniusz austriackiej dyplomacji. Rarytas składał się z dwóch warstw czekoladowego biszkoptu, przełożonych konfiturą morelową i oblanych cienką warstwą polewy czekoladowej. Choć wyglądał jak wielki krążek hokejowy w za ciasnym skórzanym

  • Menu dnia z serowymi naleśnikami

    Menu dnia z serowymi naleśnikami

    dag gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 10 dag przesianej mąki 1/2 torebki proszku do pieczenia 6 białek 30 dag mielonych migdałów 25 dag konfitury morelowej 15 dag mlecznej czekolady Posiekaj gorzką czekoladę. Migdały upraż na suchej patelni. Ostudź, połącz z mąką i proszkiem do pieczenia

  • Lato w słoikach

    :   Konfitura truskawkowa   Konfitura morelowa   Ogórki z chrzanem

  • Nowa książka Ani Starmach już jutro. Mamy kilka przepisów!

    Nowa książka Ani Starmach już jutro. Mamy kilka przepisów!

    szklanka płatków owsianych górskich 6 suszonych moreli po 1 łyżce rodzynek, pestek słonecznika, wiórków kokosowych, jagód goji, otrębów owsianych 1 duży banan lub 2 mniejsze 2 łyżki miodu szczypta cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej Szybka konfitura morelowa: 1 kg moreli ziarenka z 1 laski wanilii

  • Menu dnia z lekką zupą i złocistą rybą

    Menu dnia z lekką zupą i złocistą rybą

    orzechy laskowe. Ciasto migdałowo-czekoladowe 100 g gorzkiej czekolady 300 g mielonych migdałów 100 g przesianej mąki 1/2 torebki proszku do pieczenia 300 g masła 300 g cukru pudru 6 żółtek 2 łyżeczki cynamonu 6 białek 250 g konfitury morelowej 150 g mlecznej czekolady Siekamy gorzką

  • Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

    Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

    dekoracji : płatki migdałów, 1/2 szklanki konfitury morelowej do formy : masło, bułka tarta lub mąka Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Okrągłą tortownice wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą. Śliwki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki. W misce utrzyj masło z cukrem na puszystą, jasną masę

  • Ciasta z gruszkami

    Ciasta z gruszkami

    opakowanie gotowego ciasta  francuskiego 4 niewielkie gruszki 50 g rozpuszczonego masła 1 rozmącone jajko 100 g konfitury morelowej zrumienione na suchej patelni płatki migdałów, do dekoracji Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem albo papierem do pieczenia. Gruszki

  • Szybkie ciasto na święta

    Szybkie ciasto na święta

    100 g przesianej mąki 1/2 torebki proszku do pieczenia 300 g masła 300 g cukru pudru 6 żółtek 2 łyżeczki cynamonu 6 białek 250 g konfitury morelowej 150 g mlecznej czekolady Siekamy gorzką czekoladę. Migdały prażymy na suchej patelni. Ostudzone, łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia