Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wietnamska zupa rybna
Wietnamska zupa rybna - składniki:
Wietnamska zupa rybna - sposób przygotowania:
Dymki odciąć od szczypioru i rozgnieść płaską stroną noża, włożyć do garnka. Dodać oczyszczoną rybią głowę i odpadki rybne. Posypać pieprzem i łyżeczką soli, polać połową sosu rybnego i odstawić na 15 min. W osobnym garnku zagotować litr wody, włożyć pokrojony na kawałki miąższ obranego wcześniej ananasa i pokrojone pędy bambusa. Gotować 5 min na bardzo małym ogniu, po czym dodać oczyszczoną głowę ryby razem z dymkami, gotować jeszcze około 10 min. Pod koniec gotowania doprawić zu- pę do smaku resztą sosu rybnego, solą, vegetą lub bulionem (z ugotowanej zupy usunąć głowę ryby). Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną (kolendrą i szczypiorem). Ewentualnie można też dorzucić smakowite kawałki mięsa z ugotowanej rybiej głowy.
- Duża głowa ryby
- trochę kręgosłupów oraz ości i skór lub płetw rybich niewykorzystanych do innego dania
- 2 dymki ze szczypiorem
- szklanka pędów bambusa
- 4 łyżki gotowego sosu rybnego
- świeży ananas
- vegeta lub bulion instant
- 2 łyżki posiekanych świeżych listków kolendry
- 2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki