Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi wiosenne z nowalijkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi wiosenne z nowalijkami - składniki:
  • Ciasto:
  • z mąki gryczanej albo cebulowe litewskie lub dowolne podstawowe
  • Farsz:
  • 30 dag młodej pokrzywy (ew. liści botwinki lub młodej rzodkiewki)
  • po 2 garście roszponki i rzeżuchy
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2 łyżki startej goudy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka sklarowanego masła
  • pieprz i sól
Pierogi wiosenne z nowalijkami - sposób przygotowania: Zielone liście starannie umyć, osuszyć, drobno posiekać. Jajka umyć, ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dołożyć posiekane liście i, mieszając, smażyć, aż płyn odparuje. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, przestudzić i starannie wymieszać z jajkami, goudą i szczypiorkiem. Z rozwałkowanego ciasta lepić małe kwadratowe pierożki, gotować, aż wypłyną. Podawać polane stopionym masłem lub kwaśną śmietaną.
4 sposoby na zawijanie pierogów