Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wielkanocny sernik z bakaliami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wielkanocny sernik z bakaliami - składniki:
Wielkanocny sernik z bakaliami - sposób przygotowania: Jajka na ciasto utrzeć z cukrem. Ucierając, powoli wsypać 1/2 mąki, proszek do pieczenia i sól. Zimne masło posiekać z pozostałą mąką, dodać do utartej masy, wymieszać, szybko zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce. Ser 2-3 razy zemleć. Z białek ubić pianę. Ser utrzeć ze śmietaną, a potem z: cukrem, miąższem wanilii, żółtkami i mąką ziemniaczaną. Wmieszać w masę serową pianę z białek, skórkę pomarańczową oraz lekko wymoczone i osuszone rodzynki. 2/3 ciasta wylepić dno i boki blachy do pieczenia. Rozsmarować na nim masę serową. Z reszty ciasta utoczyć cienkie wałeczki i ułożyć z nich kratkę na serniku. Posmarować ciasto jajkiem i piec ok. 60 min w 190°C. Z wody i cukru ugotować gęsty syrop. Wystudzić i ucierać do białości z sokiem z cytryny. Przestudzony sernik polukrować.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem