Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wielkanocny sernik z bakaliami
Wielkanocny sernik z bakaliami - składniki:
Wielkanocny sernik z bakaliami - sposób przygotowania:
Jajka na ciasto utrzeć z cukrem. Ucierając, powoli wsypać 1/2 mąki, proszek do pieczenia i sól. Zimne masło posiekać z pozostałą mąką, dodać do utartej masy, wymieszać, szybko zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce. Ser 2-3 razy zemleć. Z białek ubić pianę. Ser utrzeć ze śmietaną, a potem z: cukrem, miąższem wanilii, żółtkami i mąką ziemniaczaną. Wmieszać w masę serową pianę z białek, skórkę pomarańczową oraz lekko wymoczone i osuszone rodzynki. 2/3 ciasta wylepić dno i boki blachy do pieczenia. Rozsmarować na nim masę serową. Z reszty ciasta utoczyć cienkie wałeczki i ułożyć z nich kratkę na serniku. Posmarować ciasto jajkiem i piec ok. 60 min w 190°C. Z wody i cukru ugotować gęsty syrop. Wystudzić i ucierać do białości z sokiem z cytryny. Przestudzony sernik polukrować.
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 łyżek cukru l 8 łyżek masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
- Masa:
- 80 dag sera twarogowego
- 30 dag cukru
- 4 jajka
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 15 dag rodzynek
- 3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
- Lukier:
- 30 dag cukru
- 7-8 łyżek wody
- łyżka soku z cytryny
Szybki sernik z sekretnym składnikiem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki