Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto pierogowe bez jajek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Ciasto pierogowe bez jajek - składniki:
  • 2 szklanki dobrej mąki (np. typ 480 lub 500)
  • ok. 1/2 szklanki gorącej wody
  • łyżeczka oleju
  • ewentualnie szczypta soli
  • troszkę mąki do podsypywania
Ciasto pierogowe bez jajek - sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z odrobiną soli (choć nie jest to konieczne, bo pierogi będą gotowane w posolonej wodzie). Mieszając, powoli wlewać bardzo gorącą wodę. Gdy masa przestygnie, dodać olej i starannie zagnieść dłońmi gładkie, elastyczne ciasto. Takie ciasto dobrze się rozwałkowuje, po ugotowaniu jest dość miękkie i delikatne w smaku.