Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wołowina a'la Chateaubriand

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Wołowina a'la Chateaubriand - składniki:
Wołowina a'la Chateaubriand - sposób przygotowania: To słynne danie przyrządził dla francuskiego pisarza i polityka François-René de Chateaubrianda (1768-1848) kucharz Montmireil. Zrobić sos. Wlać ocet do rondelka, dodać posiekaną szalotkę, estragon i gotować, aż płyn odparuje. Ostudzić. Do miski ustawionej na garnku z lekko wrzącą wodą wbić żółtka, dodać zawartość rondelka i ubijać, aż sos zgęstnieje. Nadal ubijając, dolewać stopione masło. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć go, doprawić solą i pieprzem. Plastry mięsa posmarować z jednej strony stopionym masłem i posypać pieprzem. Następnie położyć je suchą stroną na ruszcie i piec, aż się zrumienią (ok. 2 min). Odwrócić befsztyki i zrumienić z drugiej strony. Potem jeszcze 2 razy je obracać, smarować i dopiekać. Gotowe przełożyć na ogrzany talerz, przykryć. Po 5 min pokroić w plastry. Podawać z drążonymi ziemniakami z wody i sosem bearneńskim.
Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką