Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wołowina a'la Chateaubriand
Wołowina a'la Chateaubriand - składniki:
Wołowina a'la Chateaubriand - sposób przygotowania:
To słynne danie przyrządził dla francuskiego pisarza i polityka François-René de Chateaubrianda (1768-1848) kucharz Montmireil.
Zrobić sos. Wlać ocet do rondelka, dodać posiekaną szalotkę, estragon i gotować, aż płyn odparuje. Ostudzić. Do miski ustawionej na garnku z lekko wrzącą wodą wbić żółtka, dodać zawartość rondelka i ubijać, aż sos zgęstnieje. Nadal ubijając, dolewać stopione masło. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć go, doprawić solą i pieprzem. Plastry mięsa posmarować z jednej strony stopionym masłem i posypać pieprzem. Następnie położyć je suchą stroną na ruszcie i piec, aż się zrumienią (ok. 2 min). Odwrócić befsztyki i zrumienić z drugiej strony. Potem jeszcze 2 razy je obracać, smarować i dopiekać. Gotowe przełożyć na ogrzany talerz, przykryć. Po 5 min pokroić w plastry. Podawać z drążonymi ziemniakami z wody i sosem bearneńskim.
Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki