Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ravioli w zielonym cieście
Ravioli w zielonym cieście - składniki:
Ravioli w zielonym cieście - sposób przygotowania:
Przygotować zielone ciasto na ravioli: jajko i żółtko wbić do miski, dokładnie zmiksować z odrobiną soli, listkami pietruszki i bazylii. Następnie, mieszając, porcjami wsypywać przesianą mąką i dolewać ciepły sok ze szpinaku. Zagnieść sprężyste gładkie ciasto, zawinąć je w folię i odłożyć na bok. Zrobić farsz: cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle, bardzo starannie wymieszać z osączonymi i drobno posiekanymi pomidorami, roztartym twarogiem, parmezanem i posiekanymi liśćmi bazylii. Przyprawić farsz solą i pieprzem. Na bardzo cienko rozwałkowany prostokątny płat ciasta kłaść (w odstępach 2-3 cm) małe kuleczki farszu, przykryć je drugim płatem ciasta i radełkiem wykrawać małe kwadratowe pierożki. Ich brzegi można jeszcze docisnąć widelcem, by dobrze się zlepiły. Gotować w posolonej wodzie, aż wypłyną. Podawać skropione masłem.
- Ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki
- jajko
- żółtko
- po 2 łyżki posiekanych świeżych listków pietruszki i bazylii
- 2/3 szklanki soku wyciśniętego ze szpinaku
- szczypta soli
- Farsz:
- 30 dag twarogu
- 3 łyżki startego parmezanu
- cebula
- 2 płaty suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 10 listków bazylii
- 1 i 1/2 łyżki sklarowanego masła
- pieprz i sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki