Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pad Thai (makaron po tajsku)
Pad Thai (makaron po tajsku) - składniki:
Pad Thai (makaron po tajsku) - sposób przygotowania:
Makaron zalać wrzącą wodą, przykryć i moczyć 5 min, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Czosnek posiekać, szczypior umyć, osuszyć, pokroić na kawałki (ok. 2 cm). Kiełki wypłukać, szybko przelać wrzątkiem, osączyć i osuszyć. Orzeszki podprażyć na suchej patelni, potem dość drobno utłuc. Jajka rozkłócić w miseczce. Jeśli użyjemy krewetek, oczyścić je z pancerzyków i żyłek, wypłukać, osuszyć (mięso z kurczaka lub polędwicę pokroić w paski) i 5 min smażyć, mieszając, na rozgrzanym w woku oleju, po czym przełożyć na talerz. Do woka wlać znowu odrobinę oleju, wrzucić czosnek, i mieszając, chwilkę smażyć (nie przypalić!). Wlać jajka i, energicznie mieszając, podgrzewać, aż leciutko się zetną. Nie przerywając mieszania, kolejno dołożyć: makaron, posiekane chili, krewetki (lub mięso) i kiełki. Doprawić danie do smaku sosem do Pad thai oraz pozostałymi sosami, przełożyć na talerze, posypać orzeszkami i od razu podawać. Makaron po tajsku smakuje wybornie skropiony sokiem z limonki.
- Opakowanie (45 dag) makaronu ryżowego w kształcie wstążek
- 2 jajka
- 1/2 puszki orzeszków ziemnych
- pęczek szczypioru
- opakowanie kiełków fasoli mung
- 2-6 ząbków czosnku
- 2 strączki papryczki chili
- gotowy sos do Pad thai (w sklepach z azjatycką żywnością)
- po 2 łyżki sosu rybnego i sojowego
- 3-4 łyżki bezzapachowego oleju (np. arachidowego lub z pestek winogron)
- ew. ok. 15 dag krewetek tygrysich albo mięsa (piersi z kurczaka lub polędwicy wołowej)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki