Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Warzywa po tajsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Warzywa po tajsku - składniki:
Warzywa po tajsku - sposób przygotowania: Chili drobno posiekać, czosnek pokroić na cieniutkie plasterki. Warzywa oczyścić, osuszyć, większe (np. cukinię, kalarepkę) pokroić w słupki lub (np. seler naciowy) na kawałki. Kalafior podzielić na różyczki. Liści szpinaku i strączków groszku cukrowego nie kroić. W woku lub szerokim rondlu rozgrzać olej, dodać warzywa (najpierw najgrubsze i najtwardsze) i, mieszając, krótko je smażyć - mają zostać chrupiące (w szpinaku chrupiące mają być łodyżki). Następnie dołożyć orzeszki cashew, czosnek, chili (ilość wg uznania), sos ostrygowy, wymieszać i dosłownie chwilkę razem smażyć, mieszając. Podawać z tajskim ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko i polanym sosem z warzyw. Danie można wzbogacić mięsem - w tym celu trzeba najpierw obsmażyć na oleju np. pierś z kurczaka lub pokrojoną na plastry polędwiczkę wieprzową, a potem kolejno dodawać warzywa jak w przepisie podstawowym.

Informacje o Warzywa po tajsku

  • Menu dnia w stylu azjatyckim

    Menu dnia w stylu azjatyckim

    Tak przygotowane warzywa podawaj z makaronem ryżowym lub grillowanym kurczakiem. Zobacz przepis na: Warzywa po tajsku Za sprawą marynaty z mleka kokosowego, imbiru i kuminu, mięso kurczaka jest bardziej kruche i aromatyczne Takie szaszłyki sprawdzą się podczas imprez i spotkań towarzyskich, bo

  • Menu dnia inspirowane smakami Tajlandii

    Menu dnia inspirowane smakami Tajlandii

    uzupełnić, dodając do niego makaron (na przykład sojowy lub gryczany). Warzywa po tajsku 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżeczki obranego i startego świeżego korzenia imbiru 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 czerwona papryka pokrojona w paski 20 dag grzybków shiitake (same kapelusze

  • Tajskie smaki

    Tajskie smaki

    Grzyby shiitake, których należy dodać do tego dania, są smaczne i zdrowe. W badaniach wykazano m.in., że mają działanie antybakteryjne i pomagają wzmacniać odporność. Nie można ich jednak zbyt długo gotować czy smażyć, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury łatwo twardnieją. Warzywa po tajsku

  • Jak najwięcej warzyw - obiady z wakacyjnych zakątków

    . Gotujemy pod przykryciem do miękkości, podlewając czerwonym winem. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Bardzo szybki i prosty sposób na warzywa pełne azjatyckiego smaku. Warzywa po tajsku 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżeczki obranego i startego świeżego korzenia imbiru 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez