Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lazania z owocami morza

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lazania z owocami morza - składniki:
Lazania z owocami morza - sposób przygotowania: Lasagne obgotować (2-3 min) w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju, ostrożnie wyjąć i rozłożyć na ściereczkach. Obrane pomidory pokroić w kostkę, cukinię w cienkie półplasterki. Owoce morza bez rozmrażania podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Gdy odparują, dodać cukinię, a po 3-4 min pomidory, kapary, oregano i sól, wymieszać i chwilę smażyć razem. W rondlu podsmażyć na maśle rozdrobnioną cebulę i czosnek, a następnie, umyty i osuszony szpinak. Kiedy nadmiar soku odparuje, zdjąć szpinak z ognia, doprawić do smaku papryką, cukrem i solą. W szerokim żaroodpornym naczyniu układać warstwami kolejno: płaty ciasta, szpinak, beszamel, parmezan, płaty ciasta, owoce morza, beszamel, parmezan, płaty ciasta. Wierzch starannie pokryć pozostałym beszamelem, a potem - sosem arrabiata, posypać resztą parmezanu. Zapiekać około 30 min w temperaturze 200°C.