Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gruszki w kremie waniliowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gruszki w kremie waniliowym - składniki:
Gruszki w kremie waniliowym - sposób przygotowania: Do rondelka wlać 2 szklanki wody, wsypać połowę cukru, zagotować. Włożyć obrane, pokrojone na ćwiartki i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki, po czym razem zagotować. Po 2-3 min gotowania wyjąć owoce łyżką cedzakową, osączyć. Mąkę wsypać do kubeczka i rozprowadzić niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem, zmniejszyć ogień pod rondelkiem. Do lekko wrzącego mleka wlać, cały czas mieszając, zawartość kubeczka. Gotować, nadal mieszając, a gdy masa zacznie gęstnieć, zdjąć naczynie z ognia i, wciąż ją mieszając, przestudzić. Następnie, cały czas mieszając, powoli wlać rozkłócone rózgą żółtka (nie gotować!). Rozłożyć owoce do pucharków lub miseczek, zalać je przygotowanym kremem i schłodzić. Przed podaniem oprószyć deser startą czekoladą z odrobiną cynamonu.