Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wykwintne ciasteczka brzoskwiniowe
Wykwintne ciasteczka brzoskwiniowe - składniki:
Wykwintne ciasteczka brzoskwiniowe - sposób przygotowania:
Świeże brzoskwinie przelać wrzątkiem, schłodzić w zimnej wodzie, obrać i poprzekrawać na połówki, usuwając pestki. Ciasto francuskie powoli rozmrozić (najlepiej w lodówce), pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Ułożyć kwadraty w odstępach na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, każdy posmarować rozkłóconym jajkiem i na środku oprószyć cukrem kryształem. Wgłębienia w połówkach brzoskwiń lekko posypać cynamonem, po czym ułożyć owoce (wypukłą stroną do góry) na kwadratach ciasta. Piec ok. 15 min w temperaturze 220°C. Jeszcze ciepłe ciasteczka posypać (przez sitko) cukrem pudrem.
- Ok. 50 dag ciasta francuskiego w płatach
- 2 jajka
- 5-6 niedużych dojrzałych
- ale jędrnych brzoskwiń lub 10-12 połówek brzoskwiń z puszki
- 2 łyżki cukru kryształu
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki