Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto gruszkowo-imbirowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Ciasto gruszkowo-imbirowe - składniki:
Ciasto gruszkowo-imbirowe - sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Wlać ubite z cukrem jajka, dodać imbir, po czym utrzeć (najlepiej mikserem) gładkie ciasto. Przełożyć je równą warstwą do natłuszczonej i wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Na nim ułożyć (na zakładkę) obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w plastry owoce. Oprószyć je brązowym cukrem wymieszanym z goździkami i cynamonem, wstawić do gorącego (180°C) piekarnika i piec ok. 50 min. Podawać na ciepło z lodami czekoladowymi lub na zimno z bitą śmietaną i startą czekoladą.

Informacje o Ciasto gruszkowo-imbirowe

  • Uczta dla dwojga

    Uczta dla dwojga

    krócej - około 30 minut. Podawaj ciepłe, z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych. Ciasto gruszkowo-imbirowe Ciasto: szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag zimnego masła 15 dag drobnego cukru łyżka świeżo startego kłącza imbiru 3 jajka Nadzienie