Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Purée francuskie a la Fuller
Purée francuskie a la Fuller - składniki:
Purée francuskie a la Fuller - sposób przygotowania:
Z ugotowanych w posolonej wodzie ziemniaków oraz masła i śmietany utrzeć aksamitnie gładkie piure. Podzielić je na cztery równe części. Pierwszą odłożyć na ogrzany talerz, przykryć i trzymać w cieple. Drugą porcję bardzo dokładnie utrzeć z dodawanym po łyżce przecierem pomidorowym i szczyptą cukru. Trzecią utrzeć ze szpinakiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a czwartą - z surowymi żółtkami. Wszystkie ułożyć na ogrzanym półmisku i, jeśli trzeba, podgrzać na parze.
- 1 kg ziemniaków
- ok. 170 ml śmietany 18-proc.
- łyżka masła
- sól.
- 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- szczypta cukru
- 4?5 łyżek zmiksowanego lub drobno posiekanego szpinaku
- mały ząbek czosnku
- 2 żółtka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki