Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Klasyczne purée
Klasyczne purée - składniki:
Klasyczne purée - sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować (nie rozgotować!) w posolonej wodzie. Odcedzić i, potrząsając garnkiem ustawionym na ogniu, dobrze odparować. Potem bardzo dokładnie rozetrzeć (przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem). Ustawić garnek z ziemniakami na trochę większym naczyniu z wrzącą wodą i nadal ucierać, dodając najpierw miękkie masło, a potem powoli dolewając tyle bardzo gorącego mleka, by piure uzyskało odpowiednią gęstość. Puszyste i aksamitnie gładkie doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i ewentualnie jeszcze odrobiną pieprzu.
- Ok. 1 kg mączystych ziemniaków
- 2-3 łyżki dobrego
- świeżego i miękkiego masła
- 150-200 ml przegotowanego gorącego mleka lub słodkiej śmietany albo mleka wymieszanego ze słodką śmietaną
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki