Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zielona konfitura z pomidorów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zielona konfitura z pomidorów - składniki:
Zielona konfitura z pomidorów - sposób przygotowania: Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę, usuwając twarde fragmenty przy piętce, włożyć do rondla. Cytryny wyszorować, wypłukać, przelać wrzątkiem, pokroić w kostkę i dołożyć do pomidorów. Ustawić rondel na bardzo małym ogniu (na płytce ochronnej) i dusić ok. 50 min, nie dopuszczając do przypalenia. Następnie wsypać ok. 40 dag cukru, wymieszać i dusić jeszcze 45 min, dość często mieszając. Następnego dnia dusić ok. 60 min, po czym dodać 1/2 pozostałego cukru, wymieszać i dusić kolejną godzinę (cały czas na bardzo małym ogniu i często mieszając!). Trzeciego dnia dusić godzinę, dosładzając konfiturę resztą cukru. Gorącą zielonobrązową konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie je zamknąć, ustawić na ściereczce i przykryć kocykiem. Gdy słoiki całkiem wystygną, przenieść je do spiżarni.