Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zielona konfitura z pomidorów
Zielona konfitura z pomidorów - składniki:
Zielona konfitura z pomidorów - sposób przygotowania:
Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę, usuwając twarde fragmenty przy piętce, włożyć do rondla. Cytryny wyszorować, wypłukać, przelać wrzątkiem, pokroić w kostkę i dołożyć do pomidorów. Ustawić rondel na bardzo małym ogniu (na płytce ochronnej) i dusić ok. 50 min, nie dopuszczając do przypalenia. Następnie wsypać ok. 40 dag cukru, wymieszać i dusić jeszcze 45 min, dość często mieszając. Następnego dnia dusić ok. 60 min, po czym dodać 1/2 pozostałego cukru, wymieszać i dusić kolejną godzinę (cały czas na bardzo małym ogniu i często mieszając!). Trzeciego dnia dusić godzinę, dosładzając konfiturę resztą cukru. Gorącą zielonobrązową konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie je zamknąć, ustawić na ściereczce i przykryć kocykiem. Gdy słoiki całkiem wystygną, przenieść je do spiżarni.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki