Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pomidory pieczone w ziołach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pomidory pieczone w ziołach - składniki:
Pomidory pieczone w ziołach - sposób przygotowania: Czosnek przecisnąć przez praskę (1 ząbek zostawić), utrzeć albo zmiksować z oliwą i odrobiną soli. Dodać zioła prowansalskie lub posiekaną zieleninę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Pomidory przekroić (okrągłe poziomo, podłużne pionowo) na połówki. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dość obficie posmarować sosem oliwno- -ziołowym, wstawić do gorącego (200°C) piekarnika i zapiekać ok. 20 min. W tym czasie drobniutko posiekać odłożony czosnek i wymieszać z bułką tartą. Oprószyć połówki pomidorów tą mieszanką i zapiekać jeszcze 8-10 min. Podawać gorące (jako przekąskę) z pokrojoną na kawałki bagietką lub jako dodatek do pieczonych mięs.