Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pomidory pieczone w ziołach
Pomidory pieczone w ziołach - składniki:
Pomidory pieczone w ziołach - sposób przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę (1 ząbek zostawić), utrzeć albo zmiksować z oliwą i odrobiną soli. Dodać zioła prowansalskie lub posiekaną zieleninę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Pomidory przekroić (okrągłe poziomo, podłużne pionowo) na połówki. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dość obficie posmarować sosem oliwno- -ziołowym, wstawić do gorącego (200°C) piekarnika i zapiekać ok. 20 min. W tym czasie drobniutko posiekać odłożony czosnek i wymieszać z bułką tartą. Oprószyć połówki pomidorów tą mieszanką i zapiekać jeszcze 8-10 min. Podawać gorące (jako przekąskę) z pokrojoną na kawałki bagietką lub jako dodatek do pieczonych mięs.
- 6 pomidorów
- ok. 1/2 szklanki oliwy
- 2-4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki zioła+prowansalskie">ziół prowansalskich lub posiekane świeże zioła:
- 2 łyżki tymianku i po łyżce bazylii oraz natki pietruszki
- ewentualnie łyżka bułki tartej
- pieprz i sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki