Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pesto klasyczne bazyliowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pesto klasyczne bazyliowe - składniki:
  • 2 duże garście świeżych liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • l czubata łyżka (może być więcej) orzeszków piniowych
  • 1/2 szklanki oliwy extra vergine
  • 4-5 łyżek startego parmezanu
  • pieprz
Pesto klasyczne bazyliowe - sposób przygotowania: Liście bazylii umyć, osuszyć, odkroić ogonki i utrzeć w moździerzu lub zmiksować z posiekanym czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem. Dodać oliwę, przyprawić pieprzem. Doskonałe do makaronu oraz do mozzarelli i pomidorów.
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty