Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szparagi z makaronem i sosem cytrynowym

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szparagi z makaronem i sosem cytrynowym - składniki:
  • 70-80 dag zielonych szparagów
  • 50 dag krótkiego makaronu
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki gęstej kremówki
  • łyżka skórki otartej z wcześniej wyszorowanej cytryny
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki posiekanych listków natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu lub ostrego oscypka do posypania
  • pieprz i sól
Szparagi z makaronem i sosem cytrynowym - sposób przygotowania: Szparagi umyć i po odłamaniu zdrewniałych końców pokroić na centymetrowe kawałki i ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody. Przełożyć na sitko i przelać zimną wodą, osączyć. W dużym garnku z posoloną wodą z dodatkiem oliwy ugotować makaron, odcedzić go. W rondlu podgrzewać masło ze śmietaną. Gdy masło się stopi, dodać skórkę i sok z cytryny, doprawić do smaku solą, wymieszać i zdjąć z ognia. Włożyć makaron, szparagi i wlać 3 łyżki wywaru lub wody, delikatnie wymieszać i chwilę razem podgrzewać na małym ogniu, by smaki się przemieszały. Dodać natkę, przyprawić całość do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszać i posypać startym serem. Podawać jako jarskie danie obiadowe.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim