Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sola z sosem beurre blanc

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sola z sosem beurre blanc - składniki:
  • 2 filety z soli
  • 2 szalotki pokrojone w drobną kostkę
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki kremówki
  • kostka masła pokrojona w kawałki i schłodzona
  • sól
  • pieprz
  • pieprz czerwony
Sola z sosem beurre blanc - sposób przygotowania: Rybę usmaż na maśle i trzymaj w cieple. Zagotuj szalotkę z winem i octem winnym, odparuj, aż zostaną dwie łyżki płynu. Dodaj śmietankę. u Kiedy zawrze, zmniejsz ogień, stopniowo wrzucaj po małym kawałku zimne masło i mocno ubijaj trzepaczką rózgą. Sos nie powinien się gotować. Jeśli masło szybciej się rozpuszcza, niż kremuje, unieś garnek i zmniejsz ogień do minimum. Dodaj przyprawy do smaku. Jeśli sos jest za gęsty, rozcieńcz go sokiem z cytryny. Podawaj ciepły do ciepłej ryby.

Informacje o Sola z sosem beurre blanc

  • Sola

    z fermy. Niektórzy to lubią, mój wybór jest inny. Sola z sosem beurre blanc: 2 filety z soli, 2 szalotki pokrojone w drobną kostkę, 5 łyżek białego wytrawnego wina, 2 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki kremówki, kostka masła pokrojona w kawałki i schłodzona, sól, pieprz